Tips: Lenen & Rood staan

 • 1

  Twijfel je of je een lening wilt afsluiten? Je kunt eerst een tijdje 'proefdraaien' door iedere maand een vast bedrag te sparen. Lukt dat niet, dan lukt het waarschijnlijk ook niet om een lening af te lossen.

 • 2

  Pas op met aanbiedingen voor leningen op tv en internet. De lage rentes gelden meestal maar héél kort, daarna ga je meer betalen en ben je niet zo goedkoop uit.

 • 3

  Creditcards en klantenkaarten kosten geld en verleiden je tot aankopen waarvoor je misschien het geld niet hebt. Gebruik ze kritisch of – als dat niet lukt - knip ze door en gooi ze weg.

 • 4

  Sta je steeds vaker rood op je bankrekening en vind je het steeds moeilijker om 'in de plus' terecht te komen? Overweeg dan eens om jezelf tegen rood staan te beschermen. Dit kun je doen door het onmogelijk te maken om rood te staan, bijvoorbeeld door afspraken met de bank te maken. Je kunt ook de hoogte van het bedrag dat je rood mag staan beperken tot bijvoorbeeld maximaal 500 euro.

 • 5

  Er zijn vele soorten leningen. Doorlopend krediet, persoonlijke lening, huurkoop, leasen, creditcard, klantenkaart, etc. Elke vorm van krediet heeft andere gevolgen voor je budget. Kijk voor meer informatie op www.nibud.nl.

   


   

Vorige tips Volgende tips